Doncs així és, les vitamines i els minerals són un dels principals responsables de que les coses dins nostre succeeixin. Se’n diuen els reguladors del cos humà.
A mi m’agrada descriure el nostre organisme (m’ho veuràs escrit o m’escoltaràs dir-ho en més d’una ocasió) com un conjunt de reaccions químiques (bioquímiques perquè som un ésser viu) influenciades per la ment i les emocions.
Dins nostre, de reaccions bioquímiques, n’hi ha a milers o milions, i s’estan produint de manera continuada y simultàniament. Cada reacció bioquímica consisteix en transformar una substància en una altra, i els responsables de fer-ho són els enzims, que són un tipus de proteïna. Aquí tenim una de les raons, per les quals, és essencial que la nostra alimentació no estigui mancada de proteïna de qualitat. Però, aquests enzims, no poden fer la seva feina per si sols, necessiten uns ajudants que s’anomenen coenzims o cofactors, i que són les vitamines i els minerals. Cada enzim necessita més d’una vitamina i/o mineral, d’una manera específica. Per això, també és essencial que en la nostra alimentació, no hi faltin vitamines i minerals.
Resumint, amb la falta de vitamines i minerals, alguns dels nostres enzims no funcionen o ho fan més lentament, i per tant, ni funcionem ni ens reparem adequadament.
Brenda Ballell
Les vitamines, els minerals i les proteïnes intervenen, entre d’altres, en el funcionament dels sistema immunitari (per defensar-nos de virus, bactèries, eliminar cèl·lules errònies, desinflamar-nos …), el sistema nerviós (per exemple en la fabricació de neurotransmissors com la serotonina, l’adrenalina, el GABA …), el sistema endocrí (fabricació d’hormones tiroidees, hormones sexuals com els estrògens, la progesterona, la testosterona, el cortisol …), el sistema de neteja o desintoxicació del nostre organisme, en la funció i reconstrucció dels nostres músculs, en la fabricació d’energia, etc … és a dir, en tot el que passa dins nostre i en tot allò que ens dóna vida.
I com ho hem de fer perquè no ens faltin vitamines i minerals? primer de tot, cal seguir una alimentació saludable i molt variada, perquè cada aliment ens aportarà alguna vitamina i algun mineral en més o menys proporció, i és la combinació de tots ells, la que ens assegurarà que no ens en falti cap.
La veritat és que la majoria de vitamines i minerals les trobem en aliments d’origen vegetal, com les fruites, verdures, hortalisses, tubercles, cereals integrals, llegums, fruits secs i llavors. Però també en aliments d’origen animal, com per exemple la vitamina B12 que prové bàsicament de la carn, el peix, els ous i els làctics, o la vitamina A, que trobem en el rovell de l’ou i en el fetge d’animals i peixos (te’n recordes que abans era molt habitual prendre oli de fetge de bacallà quan s’estava dèbil o malalt?).
Però, que a través de l’alimentació ens arribin les quantitats necessàries de vitamines i minerals, depèn de diferents valors, com són per exemple la qualitat de l’aliment, si ha madurat al sol o no, en quin sòl ha estat conreat, si s’han utilitzat pesticides o no en el seu conreu, etc. , també el tipus de cocció que en fem, ja que bullir amb força aigua o coure a altes temperatures, pot destruir o fer perdre part del contingut en vitamines i/o minerals de l’aliment. També depèn, de la capacitat d’absorció del nostre aparell digestiu i de la qualitat de la nostra microbiota o flora intestinal, la qual no només influirà en la seva absorció, sinó que té la capacitat de fabricar algunes vitamines que seran absorbides per l’intestí cap a la sang.
Quan jo era petita, encara era molt habitual en la pràctica mèdica tractar moltes malalties i malestars amb vitamines i minerals, sobretot en pediatria. Amb els anys i amb el descobriment de tants medicaments que ho solucionen (o més ben dit, cronifiquen) quasi tot, les vitamines i minerals, han quedat en l’oblit. No es inusual sentir frases com: “si menges una mica de tot, ja és suficient, segur que no te’n falten” o “prendre vitamines no serveix per res”.
Les vitamines i els minerals són micronutrients, és a dir, nutrients que necessitem ingerir cada dia en petites quantitats.
Brenda Ballell
Doncs jo que tinc per costum estudiar l’estat micronutricional (perdona que no ho he dit abans, les vitamines i els minerals són micronutrients, és a dir, nutrients que necessitem ingerir cada dia en petites quantitats) de les persones a partir d’anàlisis de sang, observo com en una gran majoria dels casos, hi ha dèficits significatius d’alguna de les vitamines i/o minerals essencials, com la vitamina D, la vitamina B12, l’àcid fòlic, el magnesi, el zinc, entre d’altres.
Quan aportem aquests micronutrients en les quantitats diàries necessàries, estem donant les eines al nostre cos perquè funcioni correctament, i en molts casos, això es tradueix ràpidament en més energia, més ànim per fer coses, millor descans, més bon aspecte de la pell, les defenses es reforcen, tenim menys mal de cap, inclús menys símptomes d’al·lèrgies, la regla fa menys mal, i un gran etcètera.
L’ideal doncs és seguir una bona alimentació rica en aliments frescos, de temporada, de proximitat i a poder ser ecològics, cuinar-los de manera adequada i menjar-ne de molt diversos. Si tot i així, ens falta alguna vitamina i/o mineral (ho sabrem a partir d’un anàlisis de sang específic) llavors ens podem suplementar de manera temporal amb algun suplement de qualitat, això si, sempre sota la recomanació i supervisió d’un professional capacitat per escollir el suplement, la dosis necessària i la durada del tractament.
L’ideal doncs és seguir una bona alimentació rica en aliments frescos, de temporada, de proximitat i a poder ser ecològics, cuinar-los de manera adequada i menjar-ne de molt diversos.
Brenda Ballell.
I un últim apunt, menjar molt no és garantia de tenir nivells suficients de vitamines i minerals, tot el contrari, molt sovint les persones sobrealimentades amb sobrepès o obesitat, estan desnodrides, i la raó és que la seva alimentació es base en aliments rics en calories buides, és a dir, aquells que engreixen però no nodreixen (sucres, hidrats de carboni i greixos saturats en excés).