S’acosten les festes i ja deus estar pensant com t’ho faràs per gaudir d’un Nadal saludable i no recuperar el pes que has perdut en els darrers mesos o setmanes o,fins i tot, per no guanyar-ne més. Potser també tens por de tornar-te a trobar malament, d’anar al lavabo amb dificultat, que se’t torni a inflar la panxa i de tenir gasos o patir aquell mal de cap que t’anul·la i no et deixa fer res en dos dies.
T’entenc si penses que serà molt difícil seure a taula amb la família i amics (si la Covid ens ho permet) i adonar-te que la majoria dels plats que hi ha, a banda de tenir una pinta espectacular i que de ben segur estan per llepar-se els dits, són poc saludables, no et van bé i segurament t’implicaran conseqüències desfavorables.
Com que això és així i ens passa a tots, tens diverses opcions:
- No mirar prim i anar “a fondo”, menjant tot el que et vingui de gust i tant com puguis, pensant que només són uns dies i que tot s’hi val. Compte, no facis un pet!
- No passar-te ni un pèl de la ratllai estar-te’n de menjar tot allò poc saludable que hi ha a taula i saps que no et convé. Compte amb l’efecte que pot aparèixer d’ansietat, frustració, impotència i inclús també de comentaris gens empàtics d’aquells qui t’acompanyen en l’àpat.
- EQUILIBRI, un punt entremig, ni un extrem ni l’altre. Evidentment, és el que et recomano i el que segueixo jo des de fa ja molts anys. I no només per festes de Nadal, sinó per vacances i altres moments especials.
Vols saber com gaudir d’un Nadal saludable?
- Encara que les festes de Nadal durin uns 15 dies (per alguns, és clar), els àpats de les principals celebracions no van més enllà de 5 o 6.
- Segueix les teves rutines alimentàries en el teu dia a dia, ja des d’avui i durant tot el període de festes. Tingues en compte que ja des de finals de novembre tenim a disposició torrons, polvorons, panettones i molt més.
- Espera el màxim a comprar aquests dolços o, bé, amaga’ls en un armari fins al dia 23 o 24 de desembre.
- No en compris de més. Només el que creguis que consumireu durant les celebracions. Que no et passi que el mes de febrer encara tens torrons a casa.
- Els dies que seus a taula amb la família a fer un bon àpat, gaudeix-lo i prova tot allò que et vingui de gust i que enyores (sempre que no hi tinguis al·lèrgia o intolerància). Ara bé, no cal que et mengis en un àpat tot el que no t’has menjat durant l’any. Pren-ne una quantitat moderada i evita tot allò que hi ha a taula que no t’apassiona i que per a tu és fàcilment prescindible. No cal que ho provis tot, encara que alguns hi insisteixin.
- Compensa. Aquesta és una de les claus principals: si dines molt, no sopis; si sopes molt, no esmorzis l’endemà. Vull dir que, entre els “superdinars” o sopars de Nadal, intercalis alguns dejunis de 15-16 hores, on només prenguis aigua sola o amb llimona, infusions o caldos.
- Procura cada dia fer un dejuni de 12 hores a les nits (entre el sopar i l’esmorzar). Això seria el que hauríem de fer tot l’any.
- Per ajudar les teves digestions i pair millor, pots prendre una mica d’aigua natural amb unes gotes de llimona i una mica de gingebre abans dels àpats. Mastega molt bé i menja a poc a poc. I procura que sempre hi hagi algun vegetal verd i amargant a taula (ruca, canonges, endívia, raves, germinats de rave …) acompanyant la resta de menjar. Les herbes i espècies en els plats, també t’hi ajudaran.
- Surt a caminar i a fer esport tants dies com et sigui possible. Reserva les tardes per fer sofà, tele i manta, però mou-te una estona cada dia. Surt quan faci bo i que et toqui l’aire i el sol.
- Modera el consum d’alcohol. Una cosa és gaudir d’una bona copa de vi i fer un “xin-xin” amb cava i una altra és beure-se’n una ampolla.
- Tema tabac i altres, no cal que hi digui res.